Veelgestelde vragen

Download de
Weet Wat Je Achterlaat App

Waarom mikken we precies op 1 kilo restafval/week/persoon?

Als dat lukt, dan komen we gemiddeld op ongeveer 50 kilo/jaar/inwoner van Wijchen. Dat zou geweldig zijn, want dat is meteen ook het landelijke streven. Nu zitten we daar In Wijchen nog boven, dus hoog tijd dat we de handen uit de mouwen steken, samen.

Ik ben zelf al goed aan het scheiden: heeft het dan nog zin om mee te doen?

Jazeker! Juist als je al goed bezig bent, wil Weet wat je achterlaat jouw steuntje in de rug zijn: om het vol te houden en om te voelen dat jouw inzet echt verschil maakt. En meedoen is ook nog eens leuk: je daagt jezelf, huisgenoten, familie en vrienden uit om elke week weer zo goed mogelijk afscheid te nemen van je restafval. Bovendien wacht je een gratis rol met zakjes, krijg je regelmatig tips én zijn er elk seizoen acties die ons allemaal alert houden. Door mee te doen aan de Beweging laat je iedereen zien: ik wil weten wat ik achterlaat. Goed bezig!

Heb ik speciale afvalbakken nodig?

De zak past in de meest gangbare afvalbakjes voor in de keuken, de badkamer etc. Die bakken hebben meestal een inhoud van 10 liter – precies goed voor onze zak.

Kan ik ze gewoon met het afval meegeven of in de ondergrondse container doen?

Ja dat kan. De speciale zak doe je gewoon in je afvalbak die je aan de straat zet, of in de ondergrondse container. In dat laatste geval is het handig om je kleine 1 kilo-zakken na een aantal weken samen in 1 grotere zak te doen. Dat spaart weer ‘tikken’.

Wie zitten erachter?

Weet wat je achterlaat is een initiatief van Gemeente Wijchen, in nauwe samenwerking met Dar, HEMA Wijchen, YPL, Jumbo Wijchen, de Gouden Engel en steeds meer Wijchense ondernemers.

Is dit alleen in Wijchen?

Weet wat je achterlaat is als Beweging in Wijchen bedacht en ontwikkeld. Hier begint het allemaal, voorlopig als eerste en enige in Nederland. En als we met z’n allen merken dat het werkt… dan, wie weet, gaan andere gemeenten ons voorbeeld nog volgen.

Wat kosten die zakken?

De zakken bestel en betaal je in de app voor 75 cent, per rol van 12 stuks.

Waarom kosten die zakken geld?

Net als voor andere restafvalzakken vragen we voor deze speciale zakken een bijdrage in de productie- en distributiekosten. Die prijs houden we zo laag mogelijk, zodat meedoen aan Weet wat je achterlaat geen cent extra kost.

Kan ik ze ook ergens anders krijgen?

Je kunt de zakken in je winkelwagentje leggen en kopen bij Jumbo Zuiderpoort. Daarbij kun je de zakken ook bestellen (en betalen) via de app van Weet wat je achterlaat. Je krijgt dan een digitale voucher die je kunt inwisselen bij de servicebalie van al onze Wijchense partners. Kies zelf waar jou het handigst uitkomt:

  • HEMA Wijchen - Spoorstraat 15
  • JUMBO - Winkelcentrum Zuiderpoort
  • Sfeerderij de Gouden Engel - Touwslagersbaan 3

Naar wie gaat dat geld?

De bijdrage die deelnemers voor de zakken betalen zijn puur bedoeld voor de productie en distributie van de zakken. Die nemen Gemeente Wijchen en Dar samen voor hun rekening.

Wat doe ik als een seizoen al voorbij is en ik nog zakken van dat seizoen over heb?

Gewoon lekker gebruiken. Blijkbaar ben je goed bezig, als je nog zakken over hebt!

Waar kan ik meer info krijgen?

Alle info vind je op deze website, in de bijbehorende app en is ook op te vragen bij de organisatie. Stuur dan een mail aan info@weetwatjeachterlaat.nl

Ik wil dat ze op mijn werk ook meedoen, kan dat?

Ja leuk! Bijvoorbeeld door je collegae, als ze ook in Wijchen wonen, aan te moedigen om mee te doen, thuis. De actie gaat (voorlopig) om huisafval, dus voor bedrijven en bedrijfsafval moeten we nog even geduld hebben.